Pripreme za analizu

Priprema pacijenata>

Opšta priprema pacijenata pre dolasaka u laboratoriju>

Pre vađenja uzorka krvi ispitanik ne sme jesti 8 do 10 sati (voda se sme piti). Dan pre odlaska u laboratoriju potrebno je izbegavati jači telesni napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbegavati sve lekove 48 sati pre uzimanja uzorka, osim onih koje je lekar odredio kao obavezne.

Posebna priprema pacijenta>

Određivanje lipidnog statusa u krvi

Ispitanik mora biti 12 sati natašte, a 24 sata pre vađenja krvi mora jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mleko i mlečne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, beli hleb, masnoće). 48 sati pre vađenja valja izbegavati svaki veći fizički napor i uzimanje alkohola.

Posebna priprema pacijenta>

Određivanje gvozđa u krvi

Bolesnicima na terapiji gvozđem krv se uzima 10 dana nakon peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mesec dana nakon intramuskularnih preparata gvozđa. Potrebno je izbegavati sve lekove 48 sati pre uzimanja uzorka (osim onih koje je lekar odredio kao obavezne). 24 do 48 sati pre odlaska u laboratoriju ne piti sokove obogaćene vitaminima.

Posebna priprema pacijenta>

Preporuka za pacijente koji su na oralnoj antikoagulatnoj terapiji

Terapiju uzimati uveče (poželjno u isto vreme). Krv za analizu protrombinskog vremena vaditi u jutarnjim satima. Preporučuje se da interval između uzimanja leka i vađenja krvi za protrombinsko vreme (INR) bude 12 časova.

Posebna priprema pacijenta>

Priprema za OGTT

Test opterećenja glukozom se izvodi ujutru,posle 10-16 sati noćnog gladovanja.Za vreme izvođenja testa pacijent treba da miruje,ne jede,ne puši,ne pije (dozvoljena je samo voda).Najmanje tri dana pre testa treba jesti i piti po ustaljenim navikama,bez većih fizičkih aktivnosti i napora.

Posebna priprema pacijenta>

Ukoliko dovodite dete za vađenje krvi

Ukoliko dovodite dete za vađenje krvi upoznajte ga sa onim što ga očekuje u laboratoriji. Budite otvoreni i iskreni sa njim jer će tako biti poverljivije prema osoblju i otvorenije za saradnju. U našoj laboratoriji iskusno i edukovano osoblje učiniće da se vaše dete oseća sigurnim i sto je najbitnije da zaborave na strah. Poznato je da deca od malena imaju strah od “belog mantila”.Baš zbog toga činimo sve da animiramo i na poseban način zabavimo decu.

Posebna priprema pacijenta>

Određivanje uzorka urina

Sakupljanje urina Preporučeno je da se 4-8 sati pre sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u sterilnu posudu. Ženama se ne preporučuje analiza mokraće neposredno pre, za vreme i neposredno posle menstruacije. Nakon jutarnje toalete, a pre doručka i drugih aktivnosti, prvi mlaz jutarnje mokraće se izmokri, a srednji sakupi u čistu posudu.

Posebna priprema pacijenta>

Uzorkovanje urina kod male dece i beba

Najpravilniji način uzmanja urina kod beba je taj da se beba opere sapunom i ispere vodom, dobro se napoji, raspovije i sačeka da spontano urinira. Zahvati se srednji mlaz i stavi u sterilnu bočicu.
Međutim, kada to nije moguće koriste se i specijalne plastične kesice sa trakom oko otvora. Dete se takođe opere i kesica se pričvrsti oko genitalija, sme najduže da stoji jedan čas. Kada dete urinira , kesicu dostaviti u laboratoriju u kratkom vremenskom periodu.

Posebna priprema pacijenta>

Sakupljanje 24 časovne mokraće

Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom pošto se prva izmokri u WC. Nadalje se tokom celog dana i noći mokri u posudu ili više posuda, a sledećeg jutra još doda i prva jutarnja mokraća. Posude (najprikladnije su plastične boce) moraju biti prethodno dobro oprane, a sakupljenu mokraću potrebno je čuvati na hladnom mestu. Za analizu mokraćne kiseline ili amonijaka u mokraći potrebno je od laboratorijskog osoblja zatražiti konzervans koji se sipa u posude za skupljanje mokraće. Za analizu porfirina u toku sakupljanja potrebno je mokraću zaštititi od svetla oblaganjem posuda crnim papirom ili aluminijskom folijom.

Posebna priprema pacijenta>

Test na okultno krvarenje – Adler Weber

Uzorak za ispitivanje ne uzima se za vreme menstruacije (može se uzeti tek 3 dana posle menstrualnog perioda), niti kod pacijenata sa hemoroidima koji trenutno krvare kao i kod prisustva krvi u mokraći. Prekomerno uzimanje alkohola, aspirina i nekih drugih lekova mogu da uzrokuju gastro-intestinalnu iritaciju, što može imati kao posledicu okultno krvarenje u stolici. 48 sati pre testiranja treba prestati sa uzimanjem akohola i sa uzimanjem sledećih lekova – aspirin, indometacin, fenilbutazon, kortikosteroidi i rezerpin, obavezno uz konsultaciju sa lekarom.

Posebna priprema pacijenta>

HELIKIT IR – Izdisajni test za dijagnozu Helicobacter pylori infekcije

Serološka dijagnostika (određivanje antitela IgA i IgG) može da se koristi samo za primarnu dijagnostiku Helicobacter pylori, ali se ne može korisiti za određivanje uspešnosti primenjene terapije (u smislu eradikacije bakterije) pošto antitela u organizmu ostaju najmanje godinu dana nakon uništenja bakterije. Upozorenja i mere opreza Ne konzumirati hranu 6h pre izvodjenja testa, kao i u toku samog izvođenja testa. Test se radi najmanje 4 nedelje nakon prestanka uzimanja antibiotika, odnosno 2 nedelje od prestanka uzimanja lekova za smanjenje lučenja želudačne kiseline: inhibitora protonske pumpe (Omeprol, Controloc, Lanzul, Nexium) i H2 blokatora (Ranisan, Ranital, Ranitidin, Famotidin). Pacijenti na nekoj hroničnoj terapiji svoje lekove treba da uzmu nakon testa. Izdisajni test mogu raditi trudnice i dojilje. Testiranje se jedino ne preporučuje kod osoba sa delimičnom gastrektomijom, kod dece ispod 16 godina se može raditi jedino uz izričitu preporuku lekara.

Posebna priprema pacijenta>

BRIS GRLA

Bris grla je najbolji način da se utvrdi ima li neka bakterija u grlu koju treba lečiti. Bris treba uzeti kod čestih upala, otoka, crvenila, nadržaja…

Bris se uzima ujutru, pre pranja zuba i unošenja hrane. Ukoliko se mora uzeti u toku dana, potrebno je da prođe bar dva časa od poslednjeg uzimanja hrane. Pacijent ne sme osam časova pre uzimanja brisa koristiti bilo kakav antibiotik niti ispirati usta bilo kakvim dezificijensom.

Nalaz se čeka 24-48 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS NOSA

Najčešće se radi kod učestalog kijanja , curenja nosa, pojavljivanja žutog iscedka…Često se infekcija nosa širi na grlo, pa se pacijentima savetuje da uz bris nosa preventivno urade i bris grla.

Bris treba uzeti pre antibiotske terapije i truditi se da od poslednjeg ispiranja nosa prođe bar tri do četri sata.

Nalaz se čeka 24-48 časa

Posebna priprema pacijenta>

SPUTUM (Ispljuvak)

Najbolje dijagnostičke rezultate daje prvi jutarnji iskašljaj zbog nakupljenog sektera u toku noći. Ispljuvak se daje odmah nakon buđenja a pre obavljanja lične higijene.
Pacijentu savetovati da ispere usta mlakom vodom i da potom nekoliko puta duboko udahne (provokacija kašlja), sačeka nadražaj na kašalj, jako se nakašlje i sadržaj iz dubine pluća ispljune u sterilnu posudu sa širokim otvorom.
Jedino tako se može dobiti sekret iz donjih respiratornih puteva jer vrlo često pacijent nije dao uzorak adekvatno pa umesto sekreta iz bronhija data je saliva, pa samim tim takav uzorak ne može biti validan rezultat. Uzorak dostaviti u laboratoriju u roku od dva časa.
Uz sputum se vrlo često daje i bris grla na ispitivanje kako bi mogli uporediti floru.
Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS USNE DUPLJE

Flora usne duplje sadrži različite bakterije, gljivice, protozoe i viruse koji u zdravom organizmu ne izazivaju bolest. Razni lokalni i sistemski poremećaji mogu rezultirati naseljavanjem patogenih mikroorganizama.Većina uzročnika upale sluznice usne šupljine prenosi se kapljičnim putem. Najčešće se javljaju beličaste naslage koje se lako mehanički skidaju, a ispod kojih se uočava jarko crvena sluznica.

Pre samog uzimanja brisa pacijent ne sme da doručkuje, niti da sprovodi higijenu usne duplje (da pere zube).

Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS RANE

Rana može biti inficirana bakterijama koje se nalaze na ili u samom bolesniku ili bakterijama iz okoline. Pre uzimanja brisa rane, pacijent ne sme koristiti antibiotike, niti bilo kakve kreme ili masti.

U toku lečenja ponoviti uzimanje brisa, jer se vrlo često kod takvih pacijenata razvija otpornost na antibiotike.
Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS KOŽE

Promena na koži može biti vlažna, suva pa samim tim je i uzorkovanje brisa različito.

Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS OKA

Infekcije oka se dešavaju kada štetni mikroorganizmi, bilo da se radi o bakterijama, virusima ili gljivicama napadnu očnu jabučicu i okolne strukture. Najčešći simptomi su: crvenilo, osećaj pečenja, stranog tela, oko suzi i osetljivo je na svetlost.

Bris oka je najbolje uzorkovati ujutru pre umivanja i nanošenja bilo kakvih kapi ili masti za oči.

Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS UHA

Upala srednjeg uha često se javlja kao komplikacija respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva zbog slabije prohodnosti nosa i Eustahijeve tube (koja se nalazi na prelazu iz nosa u grlo). Bol u uhu je dominantni simptom akutne upale uha, mogu ga pratiti i povišena temperatura, curenje gnoja iz uha, slabija čujnost…

Bris se uzima iz uha koje nije predhodno tretirano antibioticima, ukoliko pacijent koristi neku terapiju , potrebno je da prođe 3-4 dana od poslednjeg uzimanja leka. Pre uzimanja brisa uho ne čistiti i ne skidati cerumen (ušnu mast).

Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS URETRE

Pacijentu se savetuje da najmanje dva časa pre uzorkovanja uretralnog brisa ne urinira.Nije poželjno imati seksualne odnose 24 h pre uzorkovanja.

Nalaz se čeka 48-72 časa.

Posebna priprema pacijenta>

MYCOPLASMA hominis; UREAPLASMA urealyticum

Ove dve vrste mikroorganizama su iz porodice mikoplazmi koje uzrokuju određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškarca i kod žene.
Mikoplazme spadaju u najmanje bakterije koje mogu opstati bez domaćina i za razliku od drugih bakterija nemaju ćelijski zid, umesto toga one žive u drugim živim ćelijama.  
Žene koje iskuse neplodnost, ponavljanje gubitka trudnoće, bol u maloj karlici, simptome vaginalnih infekcija, treba da se testiraju.
Kako se prenose mikoplazme – Prenose se pre svega polnim putem. Infekcija se obično dešava kod mlađih žena, onih koje imaju višestruke partnere i koje koriste oralnu kontracepciju umesto kondoma.
Simptomi kod žena:

 • U većini slučajeva nema simptoma
 • Vaginalni svrab
 • Peckanje pri mokrenju
 • Bol za vreme seksa
 • Mikoplasme se povezuju sa bakterijskom vaginozom

Simptomi kod muškaraca:

 • Najveći broj muškaraca nema nikakve simptome
 • Sekret iz uretre
 • Peckanje pri mokrenju
 • Bol i otoci zglobova

Uzorkovanje brisa – Način uzimanja brisa je isti kao i za bakteriološko ispitivanje. Kod žena se uzima bris cerviksa a kod muškaraca se uzima bris uretre. Za žene je bitno da nisu u periodu ovulacije, dok je kod muškaraca bitno da se bris uzme ujutru pre mokrenja ili da prođe najmanje dva časa od mokrenja. Uzorkovanje se vrši tankim dakronskim brisom , gde treba da se pokupi što više epitelnih ćelija kako bi nalaz bio validan.
Nalaz se čeka 48-72 čas

Posebna priprema pacijenta>

CHLAMYDIA trachomatis

Hlamidija je intracelularna bakterija koja živi i razmožava se samo u živim ćelijama. Izaziva polnu bolest koja često nema vidljivih simptoma ali posledice koje nastaju su opasne. Kad se ne liči hlamidija može da trajno ošteti polne organe i dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Statistike kažu da 1 od 10 seksualno aktivnih osoba inficirana ovom bakterijom.
Prenošenje – Uglavnom se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom. Prenošenje se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane na novorođenče. Inkubacioni period je 1-3 nedelje.
Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt a takođe može da uzrokuje zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice. Nema simptoma u 70-80 % slučajeva, ukoliko ih ima to su:

 • Peckanje pri mokrenju
 • Pojačan vaginalni sekret
 • Bol u donjem delu leđa
 • Vaginalno krvarenje između ciklusa

Hlamidija kod muškarca  može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda), zapaljenje testisa , bolove u testisima. Kao i kod žena, veliki broj muškaraca nema simptome, ukoliko postoje to su:

 • Peckanje pri mokrenju
 • Sekrecija iz penisa
 • Upaljeni i natečeni testisi
 • Neugodan svrab oko glavića na penisu

Uzorkovanje brisa –  Kod muškaraca se uzima bris iz uretre, tankim dakronskim brisom koji se uvlači u uretralni kanal do 4 cm dubine. Bris se rotira oko 10 – ak sekundi kako bi skinule epitelne ćelije sa sluznice uretre.
Kod žena se tankim brisom ulazi u unutrašnjost cervikalnog kanala do oko 1 cm i energično zarotira bris kakao bi se sljuštile ćelije endocerviksa. Prisutvo krvi može nepovoljno da utiče na analizu.
Nalaz se čeka 24-48 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS CERVIKSA

Cervikalni bris se uzima iz cervikalnog kanala, sa ciljenm pronalaska mikroorganizama. Ovaj bris se uzima prema potrebi, a kod zdravih žena predstavlja rutinski pregled prilikom trudnoće. Cervikalni bris je potrebno uzeti pre bilo koje ginekološke intervencije (operacija, carski rez, stavljenje spirale, HSG i dr.) Bris se uzima kada žena nije na terapiji i u periodu kada nema menstrualno krvarenje.

Nalaz se čeka 48-72 časa

Posebna priprema pacijenta>

BRIS VAGINE

Vagina je naseljena vaginalnom florom ili mnogobrojnim vrstama mikroorganizama koji nisu patogeni za ženu ako je imunokompetentna. Međutim u određenim uslovima neki članovi fiziološke flore mogu dospeti u okolno tkivo i postati patogeni.
Prisustvo mlečne kiseline pogoduje rast lactobacila koji sprečavaju razvoj raznih uzročnika bolesti koji ne mogu opstati u tako kiseloj sredini. Na promenu kiselosti utiče: menstrualna krv, sperma, antibiotici, promena hormonskog statusa, spermiciti sto dovodi do stvaranja uslova za razvoj patogenih mikroorganizama.
Bris se uzima kada žena nije na terapiji i u periodu kada nema menstrualno krvarenje.

Nalazi se čekaju 48-72 časa.

Posebna priprema pacijenta>

VAGINALNI SEKRET

Unutrašnja površina vagine je stalno vlažna pa samim tim vaginalni sektret uvek prisutan kod polno zrelih žena. Sekret se sastoji od mikoznih ćelija vaginalne sluzokože i sluzi materice i ima ulogu u čišćenju vagine i sprečavanju prodiranja infekcije ka unutrašnjim polnim organima.
Normalan sekret je providan, beo ili žućkast, mlečnog izgleda.Žena ga ne oseća, jer se postepeno gubi isparavanjem i obnavlja se.
Pojačan vaginalni sekret i promena njegovog izgleda i mirisa je znak nekog poremećaja koji treba lečiti. Tada sekret može sadržati tragove krvi ili gnoja, imati zelenkastu ili braonkastu boju.
Lactobacili (bakterije melčne kiseline) u velikoj meri određuju kiselost vaginalne sredine, što je osnova za zdravu vaginu, jer sprečava razvoj većine štetnih mikroorganizama.
Višak laktobacilusa može da predstavlja smetnju i takav slučaj se dijagnostikuje kao Lactobaciloza, koja je najčešće praćena pojačanim sekretom.
Bakterijska vaginoza – potpunim nestankom laktobacila nestaje i zdrava ph (kiselost) vagine. Sredina postaje alkalna i pogodna za prekomerni rast kokoidnih bakterija. One stvaraju vrlo neprijatan miris na ribu, pored toga javlja se svrab, pojačan sekret.
Kandidijaza – je infekcija vagine izazvana gljivicama. U zdravoj vaginalnoj sredini bakterije i gljivice često žive u izbalansiranom ekosistemu. U određenim okolnostima gljivice mogu početi da bujaju, prodiru u tkiva i tako prouzrokuju infekciju. Simptomi koji se javljaju su: sekret koji liči na mladi sir, neprijatnog je mirisa, javlja se otok, crvenilo, iritacije spoljašnjih i unutrašnjih usana, bol pri mokrenju. Kandida je zapravo jedini uzročnik infekcije koji opstaje u kiseloj sredini.

Nalaz se čeka 24 časa

Posebna priprema pacijenta>

SPERMOKULTURA

Spermokultura se obično rutinski radi uz spermogram, iz razloga što spermu čini preko 99 % sekreta prostate i semenskih vezikula a manje od 1 % spermatozoida. Pošto je prostata u velikom procentu slučajeva rezervoar bakterija u donjim partijama genitalnog trakta, spermokulturom često dobijamo dragocene podatke o skrivenoj infekcije donjeg urogenitalnog trakta koju nismo detektovali urinokulturom ili brisom uretre.
Pacijent treba da urinira pre samog uzorkovanja sperme. Na mikrobiološki pregled daje se ceo ejakulat koji je najpravilnije doneti u sterilnoj bočici za uzorkovanje urina.
Nalaz se čeka 48-72 časa.

Posebna priprema pacijenta>

URINOKULTURA

Urinokutura je mikrobiološka analiza koja otkriva i indentifikuje bakteriju koja može biti uzrok infekcije urinarnog trakta. Infekcija mokraćnih puteva češća je kod žena nego kod muškarca. Glavni razlog tome je taj što je ženska uretra kraća i bliža anusu, što dozvoljava bakterijama iz creva da lakše dođu u dodir sa uretrom.
Simptomi infekcije su : bol i peckanje pri mokrenju, učestalost mokrenja, krv u mokraći, neugodan miris…
Uzorkovanje urina – Urin se uzorkuje ujutru, odmah nakon ustajanja, obavezna je jutarnja toaleta a to podrazumeva da se pacijent temeljno opere sapunom i dobro ispere vodom,. Ne treba se brisati peškirom niti ubrusom. Prvi mlaz se pusti a drugi mlaz se stavi u sterilnu bočici za urin. Pri mokrenju treba izbegavati dodirivanje ruba bočice sa genitalnim područjem. Bočica nikad ne treba da je puna do vrha. Uzorak urina se dostavi u laboratoriju u roku od 1 časa , ali ako pacijent nije u mogućnosti da ga dostavi u tom periodu  može se čuvati u frižideru oko 2 časa.
Šta utiče na urinukulturu –

 • Skorašnja upotreba antibiotika , uzimanje velikih količina vitamina C  sprečavaju i  usporavaju razvoj bakterija u urinokulturi
 • Upotreba diuretika ili pijenje velikih količina tečnosti  što može relativno sniziti koncentraciju bakterija
 • Nepravilno uzimanje i držanje uzorka na toplom može biti uzrok netačnih rezultata testa

Ljudi koji dugo nose kateter  imaju veći rizik da dođe do infekcije mikraćnih puteva. Bakterije koje se izoluju kod takvih pacijenata često su vrlo rezistentne i teške za lečenje.
Prerani prestanak terapije dovodi do toga da su ubijene najosetljivije bakterije a otpornije se mogu umnožiti  i  nastaviti infekciju.

Nalaz se čeka 24-48 časa

Posebna priprema pacijenta>

KOPROKULTURA

Koprokultura je mikrobiološka pretraga uzorka stolice, sa ciljem identifikacije patogenih bakterija, koje mogu biti uzročnik učestalih stolica, odnosno dijareje.

Stolica za bakteriološki pregled uzima se neposredno posle defekacije, koju treba vršiti u dobro opranom sudu bez upotrebe dezificionog sredstva. Uzorak uzeti sa više mesta, birajući sluzave, krvave i gnojave delove, ako ih ima. Kod odojčadi stolica se uzima sa pelene na isti način kao i kod odraslih.
Rektalni bris treba uzimati samo u izuzetnim slučajevima, tj. kada je nemoguće dati stolicu na analizu.
Treba uzeti 3-4 kašičice materijala, tako da posudica za feces bude do pola ispunjena.Čep dobro zatvoriti a posudicu dobro omotati, da bi se pri dostavi izbeglo zagađenje ruku.
Transport do laboratorije obaviti u roku od dva časa.
U slučaju negativnog nalaza analizu treba ponoviti još dva puta , da bi se mogao isključiti eventualni patogen.Nalaz se čeka 72-96 časa